sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Kiireet hellittivät, lomakin kohta ohi

Nyt on sitten juhlat juhlittu. Mukava oli juhlia. Mukavaa on tämäkin juhlienjälkeinen aika, kun tietää, että kaikki se uurastus ja stressi on ohi. Lomakin alkaa olla ohi. Juuri mitään en ole saanut tehtyä. Kyllä kesäloman tarvitsisi olla useampi viikko, että ehtii paitsi rentoutua, myös tehdä kesälomalle kuuluvat siivoukset. En siis muuten stressaa suuremmista siivouksista kesällä, mutta matot ja ikkunat täytyy kesäloman aikana saada pestyä. Olen tavannut aikaisempina vuosina aloittaa kesälomani ikkunoiden pesulla. Se on se pitkällisin ja ärsyttävin puuha. Mutta lopputulos, se vasta nautinnollinen on. Aikaisempina vuosina aika ennen kesälomaa oli yleensä töissä hektistä, joten ikkunoiden pesu oli jonkinlainen siirtymäriitti rentoutumiseen. Siihen sain myös purkaa töissä syntyneen stressin, joten loma ei ollut pilalla. Tänä vuonna olen pessyt vain olohuoneen ikkunat. Muut ovat vielä pesemättä. Oli helpointa siirtää sohvat pois paikoiltaan, kun lattialla ei ollut mattoa. Muut ikkunat eivät vaadikaan tavaroiden siirtämistä edestä pois.



Mattojen pesu taas on rentoa ja nopeaa puuhaa, sen saan tehdä omassa pihassa. Yleensä matoissa lika on vain pinnassa, joten ne puhdistaa suht nopeasti. Toisaalta taas pystyn korkeintaan paria mattoa kerralla kuivaamaan ja mattojen kuivumisaika on päivästä muutamaan päivään, joten suurin osa ajasta on kuivumisen odottelua. Huomasinpa taas, että mattojen pesu on todella oivallista puuhaa sitä suuremmalla syyllä, mitä kuumempi on. Pesen ne siis kylmällä vedellä - tässä se syy. Mitä kuumempi ilma, sitä mukavampi kävellä kylmän, märän maton päällä. Tuon kuvan valitsin siksi, että mun pesutaktiikka on sama, paikka vain eri. Minä laitan nurmikolle pressun ja sen päällä pesen matot, katuharjaa käyttäen. Olen joskus käynyt myös matonpesupaikalla pesemässä mattoja. Niissä minulla on lyhyenä ihmisenä se ongelma, ettei työasento ole ergonominen. Paljon ergonomisemman asennon saan, kun matto on maassa ja käytän pitkävartista harjaa pesussa. Pesupaikalta kaipaan yhtä juttua - prässiä, jolla matoista saa ylimääräisen veden pois. Se nopeuttaisi huomattavasti mattojen kuivumista ja tekisi niistä kevyemmät. Tänä kesänä oli onneks hyvät ilmat, joten tuo puute ei haitannut. Pesuaineena käytän yleensä mäntysuopaa. Yhdessä matossa oli sellainen tahra, etten saanut sitä mäntysuovalla pois. Vaihdoin pesuainetta. Laitoin sankoon vettä ja siihen sekaan vähän klooria. Johan tahra poistui. Klooria en suosittele pesuaineeksi mattojen pesuun muuten kuin korkeintaan valkoisessa matossa oleviin tahroihin. Niihinkin se kannattaa ensin laimentaa. Tällä voi minimoida riskin siihen, että mattoon tulisi muuta mattoa vaaleampi läiskä.

 

Jos arvelluttaa jonkin maton pesu, mutta haluaisi tehdä sen kuitenkin kotona, yksi vaihtoehto on painehuuhtelukone. Se ei ainakaan vahingoita maton rakennetta, koska se pesee vain pinnan. Koneella voi pestä tekstiilipintoja; mattoja, sohvat, auton penkit, kangaspäälysteisiä tuoleja. Se toimii siten, että alemmassa kuvassa näkyvästä pienestä putkesta tulee puhdas vesi (puhdasvesisäiliöstä) ja siihen sekoitettu pesuaine puhdistettavalle pinnalle ja leveämpi suulake imee likaveden samalla likavesisäiliöön. Pinta on vuorokauden päästä kuiva. Näitä koneita on ainakin eteläisessä Suomessa joissain liikkeissä vuokrattavana. Myös Martoilla on näitä vuokrattavana. Laite on erittäin helppo käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia postaus sinussa herätti? Ole ystävällinen ja kommentoi tähän.