torstai 13. helmikuuta 2014

Haiseeko tiskirättisi?

Olen tässä useamman vuoden aikana tehnyt omaa (ja siksi suppeaa) empiiristä tutkimusta keittiöliinoista. Mikä olisi hyvä, mikä kestävä, mikä halpa, mikä edullinen. Käytin aiemmin tavallisesta kaupasta hankittuja kertakäyttöisiä liinoja. Niissä ongelma oli omalla kohdallani se, etten hennonut heittää käytettyä liinaa menemään ennen kuin haju oli kamala eivätkä pöydät enää puhdistuneet. Siksi aloin kaivata pestäviä keittiö- ja siivousliinoja.

 Tarkoitukseni oli hankkia etenkin keittiöliinoja niin paljon, että voisin vaihtaa niitä vaikka joka päivä ja silti ne riittäisivät pesuvälin. Ostin aluksi normaalista marketista liinoja, eri hintaisia. Hankin ns. perusliinoja ja mikrokuituisia liinoja. Jossain vaiheessa tajusin tarkistaa myös rautakaupan siivousosaston tarjonnan. Sieltä löytyi toki kalliitakin, mutta osa oli paljonkin halvempia kuin normaalikaupan tarjonta. Minulla on olemassa sekä niitä kaupasta ostettuja että ammattisiivoojille tarkoitettuja liinoja. Viimeksi mainitut ovat jatkuvassa käytössä. Itse asiassa olin jo unohtanut, että on minulla niitä aiemmin hankittujakin. Osa niistä on mikrokuituliinoja ja siksi hyviä ja käyttökelpoisia edelleenkin. Kokemukseni mukaan kaupasta saa hyviä ja toimivia liinoja. Ne vain ovat kalliimpia kuin ammattisiivoojille tarkoitetut liinat.

Portrait
Nämä liinat siis ovat päivittäisessä käytössä kotonani. Ne maksoivat paikallisessa rautakaupassa 1,70 euroa kappale. Tulivat siis edullisemmiksi kuin hypermarketista ostetut liinat. Nämä ovat kestäviäkin, koska ovat olleet jo useamman vuoden käytössä. Aion hankkia niitä kotiin lisääkin, koska tällä hetkellä käytän niitä vain keittiössä ja tarkoitus olisi ostaa niitä muuhunkin siivouskäyttöön. Hankin keittiöön omat liinat, joita pääasiassa en käytä muualla. Pölyjä saatan joskus niillä pyyhkiä, mutten muuta. Kotioloissa ei ole välttämättömyys, että eri siivouksiin olisi omat siivousliinansa. Tosin suosittelen pesemään siivousliinan jokaisen vessan siivouksen jälkeen. Koska liinoja on olemassa eri värisiä, niitä voi hankkia kotiinkin eri käyttötarkoituksiin eri värisiä. Pienenä vinkkinä vielä, että pölyt kannattaa pyyhkiä kuivalla liinalla, josta käännät aina puhtaan puolen, kun edellinen on likaantunut. Silloin pölyjen pyyhintä on kevyttä ja käy siksi nopeammin kuin jos kävisi pölyyntynyttä liinaa veden alla puhdistamassa. Nämä ovat myös antibakteerisia, joka ominaisuus vähentää bakteerien leviämisen riskiä.

Portrait
Olen ajatellut kokeilla kotona myös tällaisia mikrokuitupyyhkeitä. Nämä ovat nukkaamattomia, joten kun liinaa kostuttaa, sillä on helppo ja nopea pyyhkiä esimerkiksi tahrat peilistä tai ikkunasta. Materiaalinsa ansioista se toimii oivana pölynkerääjänä myös kuivana. Silloin myös ergonomiakin on huomioitu. Tämä siis toimii nihkeytettynä peili- ja lasipintojen pyyhintään, mutta myös kaikkeen muuhun pyyhintään. Jättää raidattoman pyyhintäjäljen.

Portrait

Huomasin kaupassa myös tällaisia nanokuituliinoja. Nämä ovat liinoista kalleimpia, hinnan ollessa noin 5 euron paikkeilla. Olen vain kuullut näistä, mutten kokeillut. Valmistajan sivujen mukaan nämä liinat sisältävät myös hopeaa, joka tappaa bakteerit 12 tunnin sisällä pyyhkimisestä. Kotona se ei ole oleellinen asia, mutta esim. sairaaloissa se ominaisuus on hyödyksi. Tätä liinaa voidaan käyttää kosteana jopa 24 tuntia ilman bakteerikasvua ja hajunmuodostusta. Edellinen taas on hyödyksi myös kotona. Ensimmäinen ajatus oli, että liina on juuri oikea lapsiperheen keittiöön. Siellä pyyhittävää monesti on pitkin päivää eikä keittiöliina välttämättä ehdi kuivua välillä.

Tuotetiedot tekstissä: Vileda Professional
Muut ajatukset: ihan omia mielipiteitä ja kokemuksia
Tämä juttu ei ole mainospostaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia postaus sinussa herätti? Ole ystävällinen ja kommentoi tähän.